Hoeveel apps heb jij op je telefoon waar je een gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig hebt? Hoeveel accounts heb jij voor het werk waarvoor je moet inloggen? Hoeveel e-mailaccounts heb je wel niet? Toevallig ook nog een wifi-netwerk? En een pincode of wachtwoord op de mobiele telefoon?
Als mens hebben wij gemiddeld 30 accounts waarvoor we een wachtwoord moeten onthouden. Vaak worden hier ‘zwakke’ wachtwoorden voor gebruikt om voor ons zelf de toegang zo eenvoudig te maken. Ondanks dat er vaak wel duidelijk is dat er een gevaar zit bij zwakke wachtwoorden blijven we laks en slordig als het gaat voor het gebruik van sterke wachtwoorden.
In dit vierdelige blog onderzoekt Webtilize Solutions het gebruik van wachtwoorden, de kwetsbaarheden van wachtwoorden en de oplossingen om wachtwoord gebruik en beheer te verbeteren.
Persoonlijkheid en wachtwoord
In september 2016 heeft online wachtwoordmanager LastPass een onderzoek gedaan in samenwerking met Lab42. Deze groep is gevraagd over het begrip en geloof in een wachtwoord en online gedrag om dit wachtwoord te gebruiken. Gekeken is naar twee type persoonlijkheden waarin de 2.000 volwassenen die ondervraagd zijn:
- Type A is ambitieus, direct, bewust, heeft oog voor detail, is proactief en heeft graag alles ‘in control’.
- Type B is het tegenovergestelde van Type A, vaak nonchalant, rustig, flexibel en heeft minder stress door minder druk te voeren om te presteren.
De persoonlijkheidstypes zijn in de jaren ’50 ontstaan, dit werd opgesteld door Meyer Friedman en Ray Rozenman. Deze types werden in het verleden gebruikt voor medische onderzoeken maar worden tegenwoordig nog gebruikt voor onderzoek.
Wat heeft dit nu te maken met wachtwoordbeheer? Kortweg uit het onderzoek is gekomen dat Type A vaak het eigen wachtwoord onderschat en denkt dat deze ook gebruikt kunnen worden op andere websites. Daarentegen is Type B juist bezorgd over zijn online veiligheid en de sterkte van zijn wachtwoord maar denkt dat zijn gegevens oninteressant zijn voor derden.
Angst voor wachtwoorden
Van alle ondervraagden uit het onderzoek weet 91% dat zij een risico lopen bij het gebruik van hetzelfde wachtwoord, maar 61% blijft ditzelfde wachtwoord gebruiken. 29% van de ondervraagden veranderd het wachtwoord bewust om de veiligheid. Waarom gebeurt dit niet vaker? Het antwoord is simpel, de angst om het wachtwoord te vergeten is groter dan de angst om gehackt te worden.
Makkelijk wachtwoord? Steeds groter risico!
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van online accounts, niet alleen op de laptop maar ook via de mobiele telefoon. Steeds meer apparaten zijn voorzien van een internet verbinding. Bijvoorbeeld ook de printer, thermostaat, airco, alarmsysteem, robotstofzuigers, en nog veel meer. Hackers hebben in 2014 toegang gekregen tot de financiële- en persoonsgegevens van miljoenen consumenten van de Amerikaanse winkelketen Target. Dit bewijst opnieuw dat het een goed wachtwoordbeheer van groot belang is.
Daarom is het van belang dat we zorgen voor sterke wachtwoorden voor alle online toepassingen.
- Ben jij Type A? Het is eenvoudig een sterk wachtwoord aan te maken en deze te onthouden.
- Ben je Type B? Ook jouw gegevens zijn interessant voor hackers. Jouw persoonlijke informatie, geld, macht en wat nog meer?
In het volgende deel van deze blog wordt er dieper gekeken naar de risico’s die slecht wachtwoord beheer met zich mee brengt.